Slovenska street

pedestrianisation

location: Ljubljana, Slovenia
project date: 2012
completion date: 2015
area: 14.000 m2
type: public
source: call of proposal
client: Municipality of Ljubljana
photos: Miran Kambič

project team: dekleva gregorič arhitects, Katušič Kocbek arhitekti, Sadar + Vuga, Scapelab, Studio Krištof

dekleva gregorič project team: Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Vid Zabel, Primož Boršič, Naia Sinde

awards:

  • European Union Prize for Contemporary Architecture: Mies van der Rohe Award 2017, nominated
  • Golden Pencil 2016
  • The New Slovenska Street project is based on cutting-edge concepts in public space design. Despite the large volume of pedestrian and bus traffic it is designed as a “shared space”, a space, where users participate equally, and height differences are reduced to a minimum. The former four-lane road was thus transformed into the central city avenue. The street is divided in to tree sections, with a concrete road surface and paved pedestrian area. The transformation drew inspiration from typical avenues in large European cities, where avenues are always marked with two key elements – a vertical and a horizontal one. In this case these are the tree-line of manna ash trees (fraxinus ornus), and the geometric pattern of the pavement, which creates the impression of a fine carpet and increases the optical dimension of urban space.

    The new Slovenska street is thus a manifest of the future of the city of Ljubljana. It is a visual transformation of the central city of the capital; but more important than the visual aspect is the functional aspect, in which public transport, pedestrians and cyclists are given a key advantage in moving through the city. The street is, as it has always been, a place of becoming – a place where the city shows what kind of future it strives for. In this case, it is a future, where public transport, pedestrians and cyclists are given priority over the automobile, and where they coexist in harmony.