ksevt

cultural centre of EU space technologies

location: Vitanje, Slovenia
project date: 2009-2012
completion date: 2012
area: 2.500 m2
type: museum, public building
source: commision
client: municipality of Vitanje, ministry of culture
photos: Tomaž Gregorič and Miran Kambič

project team: AZZV – architectural association for vitanje: bevk perović arhitekti, dekleva gregorič arhitekti, OFIS arhitekti, Sadar + Vuga arhitekti

dekleva gregorič project team: Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Daniel Schwartz

Overall Building Geometry Realization & Project Execution: Josip Konstantinović
Façade details Execution: Rok Gerbec
Noordung Space Technologies Center Concept & Producer: Dragan Živadinov, Miha Tursič
Graphic Design: Atelje Balant

awards:

  • Golden Pencil 2013
  • Iconic Awards 2013
  • Plečnik’s Award 2013
  • Trend award 2012
  • European Union Prize for Contemporary Architecture (nominated): Mies van der Rohe Award 2013

  • The Cultural Centre of European Space Technologies (KSEVT) was jointly designed by four Slovenian architectural firms: Bevk Perović Arhitekti, Dekleva Gregorič Arhitekti, OFIS Arhitekti, and Sadar + Vuga Arhitekti. The building design takes inspiration from the first geostationary space station, or to be more precise its habitation wheel space station envisaged by rocket engineer Herman Potočnik Noordung in 1929. With its program the KSEVT will substantially supplement and emphasize the local cultural and social activities of the former Community Center in Vitanje town with additional cultural (exhibitions, events) and scientific activities (research, conferences) strongly connected to the culturalisation of the space. The building features a series of interlocking rings that lie on top of each other to create a continuous ramped structure. The upper part of the building houses a research area, while the lower parts will house exhibition spaces, a multi-purpose hall and local library.