housing perovo

structuring volumes for identity & privacy

location: Kamnik, Slovenia
project date: 2008 – 2011
completion date: 2011
area: 3.142 m2
type: housing
source: invited competition, 1. prize
client: Sava IP, d.o.o.
photos: Miran Kambič

project team: Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Martina Marčan, Tea Smrke

awards:

  • Trend award 2011
  • Golden Pencil 2011
  • European Union Prize for Contemporary Architecture: Mies van der Rohe Award 2013, nominated


  • The houses on Perovo stand on an exposed location with an exceptional view of the Kamniško-Savinjske Alps in the background. However the view is not the only characteristic of this location, as the houses represent a dominant feature of the valley when viewed from below.

    It was necessary to design and create a quality living environment for future residents, within the existing low quality master plan. A systematic design approach was chosen to arrange a set of twin houses, as well as a set of individual houses, in order to achieve a rather homogeneous neighbourhood.

    Relatively high volumes are structured with a simple architectural approach: the ground floor is designed to act as the “pedestal” of the house, supporting two smaller volumes with steep skillion roofs. Therefore the smaller upper volumes, continuing the wooden facade cladding, contribute an important effect to the look and the ambience of the settlement as a whole. With relatively dense housing, it is important to maintain a basic level of privacy with the gardens. The wooden garden terraces linked to the living rooms are orientated so that the residents of the twin housing units do not disturb each other while spending their afternoons outside.