exhibiting architecture: STANKO KRISTL

stackable ultra-light space frame exhibition system

location: MAO, Ljubljana, Slovenia
project date: 2017
completion date: 2017-2018
area: 440 m2
type: exhibition
source: commission
client: Museum of Architecture and Design, Ljubljana
curators: Tina Gregorič, Tadej Glažar and Maja Vardjan
photos: Flavio Coddou,
Flavio Coddou Photography

project team:
exhibition design: Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Vid Zabel

exhibition set-up: dekleva gregorič architects (Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Vid Zabel), Tadej Glažar, Maja Vardjan

Researching, co-curating and designing the major monographic exhibition titled STANKO KRISTL, Architect; Humanity and Space-which features the life, research and architectural works of one of the most prominent Slovenian architects of the mid-20th century that developed a distinctively critical yet experimental and decisively human modernism-has been a long-lasting quest. After more than a decade of delving into the architect’s personal archives, as well as into additional sources, publications and after endless talks with the architect, the team of curators envisioned the exhibition to be organised in the topics: Dwelling, Education, Health and Memory.

The design of the distinctive but subtle travelling exhibition system proposes a stackable ultra-light stainless steel frame supporting structure with large black MDF display surfaces.
The exhibition system comprises only four elements: a maximum-size table, a minimum-size table, a bench and a hanging large-format photograph frame. The maximum-size tables are arranged into large islands, each presenting a specific topic and exclusively featuring original drawings, photographs and carefully sourced original parts of the buildings. In addition to the original material, the minimum-size tables present a series of models, diagrams and videos, all made especially for the exhibition, which will reflect a special kind of focus within the architect’s extensive body of work. The benches allow kids to rise and observe and the majority of other visitors to rest and contemplate. The large-format colour photographs taken a mere month before the opening enable a new visual experience of Kristl’s architecture.